
Coppell Girls Softball Association (CGSA) 

Coach/Player/Parent/Spectator Code of Conduct 

CGSA Board Members are in attendance at all scheduled games representing the league. Please direct 

any concerns or questions to the CGSA Board Member on field duty. 

Coaches are representatives of the league and as such are charged with supporting and implementing 

the league rules and policies. Head Coaches are responsible for controlling the behavior of their 

coaches, players and player’s parents during scheduled games. Coaches are expected to follow the spirit 

of the rules as well as the letter, as good sportsmanship requires. 

We expect our parents and other spectators to understand this is a recreational league that stresses 

sportsmanship, character and enjoyment over winning.  As such, we ask you to learn the player’s names 

and cheer for all of them.  Your coach will direct the team and we ask you to support them.  They 

volunteer to coach we appreciate their time and effort. 

THE OFFICIAL SUPPLIED BY CGSA WILL BE THE GOVERNING FORCE AT ALL GAMES.  JUDGMENT CALLS 

CANNOT BE DISPUTED!  The HEAD COACH ONLY may question what rule was used to make the call, but 

the call itself cannot be argued.  Harassment of the umpire will result in ejection from the game. Any 

coach exhibiting bad sportsmanship will be ejected from the game and will also be suspended from 

coaching for a minimum of one (1) additional game and a maximum of the remainder of the season. 

There will be no profanity by players, coaches, parents or spectators at any time while engaging in the 

CGSA activities including practices. There is to be no abusive or derogatory comments, names directed 

to or about any player, coach or umpire by other players, coaches or spectators. Anyone exhibiting 

unsportsmanlike behavior will be ejected from the game and asked to leave the complex.   

 If the offender is a coach, they will also be suspended for a minimum of one (1) additional game

and a maximum of the remainder of the season.  If the offender is a coach and does not

immediately leave the complex when ejected, they will be suspended for the remainder of the

season and be subject to disciplinary review by the CGSA Board per CGSA Rules section 5.5.

 If the offender is a parent or spectator, they will be asked to leave the complex. If they do not

immediately leave the complex when ejected, they will be barred from the complex for a

minimum of one (1) additional game and a maximum of the remainder of the season based on a

review by the CGSA Board.

 Players will be ejected from a game and maybe suspended for additional games subject to

review by the CGSA Board.

We thank you for your support and participation! 




